top of page

Starten på Hella Sopperi

Under covid ble Erlend permittert fra jobben. Han måtte tenke nytt, da ingen ville ansette i denne perioden. Det stod et tomt fjøs på gården til Erlend sine foreldre, kanskje han kunne bruke det til noe? Kanskje dyrke sopp? Dermed begynte han og Helene å pusse opp de gamle grisebingene på Uthella.

​

Det viste seg å være stor interesse for sopp i Bergen og området rundt. Produksjonen har siden vokst videre inn i resten av fjøset, og vi tilbyr nå fersk blågrå østerssopp, piggsvinsopp (lions mane) og shiitake til restauranter og private i bergensområdet. 

erlend, helene.jpg

Hvem er Hella Sopperi?

Produksjonen

Vi har vår egen lab hvor vi formerer soppkulturene våre under sterile forhold. Dette gjør at vi kan lage starterkultur (grain spawn) selv. 

​

Hver uke lager vi til nytt soppsubstrat. Vi pasteuriserer råvarene og blander det med starterkultur, før det fylles i pustende poser. Soppene vi dyrker vokser på døde trestammer i naturen, og det prøver vi å etterligne, og vi kaller derfor posene for “kunstige trestammer”. Plasten utenpå skal etterligne bark, og substratet inni er enten treflis, halm eller kornavrens.

 

Disse posene må gjennom en sommer- og høstsyklus før soppfruktene vokser frem. Posene plasseres først i et varmt rom (sommer), og etter et par uker flyttes de til et kjølig og fuktig rom (høst). Hele prosessen fra blandedag til ferdig sopp tar ca. 4-6 uker, avhengig av type sopp.

©2024 av Hella Sopperi

bottom of page